De zes soorten thee

Terug naar overzicht

De zes soorten thee

Ontdek de verschillende soorten thee: Een gids voor theeliefhebbers

Wist u dat alle thee die u drinkt van dezelfde plant afkomstig is? Ja, of u nu geniet van een kopje groene, zwarte of zelfs post-gefermenteerde thee, ze beginnen allemaal bij de Camellia sinensis. Het verschil in smaak, kleur en aroma ontstaat door de manier waarop de bladeren van deze veelzijdige plant worden bewerkt. Laten we een duik nemen in de zes verschillende soorten thee en ontdekken wat ze uniek maakt.

De theeplant: Camellia Sinensis

De Camellia sinensis is een groenblijvende plant die gedijt in tropische en subtropische klimaten. Deze theeplant houdt van water en groeit vaak op grote hoogtes, soms wel 600 meter boven zeeniveau of hoger. Er zijn twee hoofdvarianten: de Chinese Camellia sinensis sinensis met kleine blaadjes die een delicaat aroma geven, en de Indiase Camellia sinensis assamica met grotere bladeren en een krachtiger smaakprofiel. Het kan vier tot twaalf jaar duren voordat een theeplant geoogst kan worden, en hoewel machinaal oogsten steeds vaker voorkomt, blijft handmatig plukken de voorkeur genieten voor de beste kwaliteitsthee.

De zes soorten thee

Witte thee

Witte thee wordt gemaakt van de jonge uitlopers van de theeplant, die bedekt zijn met kleine donshaartjes. Na het plukken worden de blaadjes verwelkt en vervolgens in de zon of een oven gedroogd. Het resultaat is een thee met een delicaat en zoet aroma, die zacht en verfrissend van smaak is.

Gele thee

De productie van gele thee lijkt op die van groene thee, maar met een belangrijk verschil: het blad wordt gewokt en vervolgens luchtdicht verpakt om de oxidatie te stoppen. Dit proces, ‘yellowing’ genoemd, zorgt voor de kenmerkende gele kleur en een zoet, bloemig aroma

Groene thee

 Groene thee wordt gemaakt door de blaadjes te verhitten in een wok, met stoom of in een oven om oxidatie te voorkomen. Dit behoudt de groene kleur van de bladeren. Na het verhitten kunnen de blaadjes worden gerold en gevormd om de uiteindelijke smaak en uiterlijk te perfectioneren.

Zwarte thee

Zwarte thee ondergaat een volledig oxidatieproces. Na het verwelken worden de blaadjes gekneusd of versneden om de celsappen vrij te maken, die vervolgens met zuurstof reageren en bruin kleuren. Het resultaat is een sterke, robuuste thee met een diepe, donkere kleur.

Oolong thee

Oolong thee is half geoxideerd, wat zorgt voor een breed scala aan smaken en aroma’s, afhankelijk van de mate van oxidatie. De blaadjes worden gekneusd om het oxidatieproces te starten en vervolgens op het gewenste moment verhit om het proces te stoppen. Dit kan variëren van licht tot zwaar geoxideerde thee, met complexe smaakprofielen.

Post-Gefermenteerde thee

 Deze thee, vooral bekend als puer, komt uit de Chinese provincie Yunnan. Na het stoppen van de oxidatie door wokken, wordt de thee gestoomd of bevochtigd en vaak tot koeken geperst. Micro-organismen fermenteren de thee, die met de tijd alleen maar beter wordt. Pu’er is een van de meest waardevolle en unieke theesoorten ter wereld.

Ontdek de schoonheid van thee

Of u nu een fervente theedrinker bent of gewoon nieuwsgierig naar de wereld van thee, er valt altijd iets nieuws te ontdekken. Van de delicate zoetheid van witte thee tot de complexe aroma’s van oolong en de rijke diepte van puer, de diversiteit van thee is werkelijk fascinerend. Probeer eens een nieuwe soort en geniet van de veelzijdigheid van deze geliefde drank.

Terug naar overzicht
De waardering van www.deheerenvan17.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 448 reviews.