Washed, Natural of Honey? De verwerkingsmethoden van koffie uitgelegd
Bij het kiezen van koffie denkt u misschien aan de herkomst, branding of smaaktonen. Maar de verwerkingsmethode heeft ook een grote invloed op de smaak. De drie meest gebruikte methoden zijn washed (gewassen), natural (ongewassen) en honey (honing).
Washed koffie: helder en fris
Bij de washed-methode wordt het vruchtvlees van de koffiebes direct na de oogst verwijderd. Dit gebeurt met water en fermentatie, waarna de bonen worden gedroogd. Dit levert een schone, pure koffiesmaak op met frisse zuren en heldere smaaktonen.
Natural koffie: vol en fruitig
Bij de natural-methode drogen de bonen in de zon met vruchtvlees en schil intact. Dit proces duurt weken en zorgt voor een volle, zoete en fruitige smaak. Natural koffie heeft vaak tonen van rijp fruit, chocolade en een romig mondgevoel.
Honey koffie: een zoete tussenweg
Bij de honey-methode blijft een deel van het plakkerige vruchtvlees (‘honinglaag’) op de boon tijdens het drogen. Dit geeft een zoetere, vollere smaak dan washed koffie, maar minder fermentatie dan natural. Honey koffie varieert in intensiteit, van ‘white honey’ (licht) tot ‘black honey’ (rijk en complex).
In onze winkel helpen we u graag bij het vinden van de juiste koffiebonen. Kom langs en ontdek uw favoriete koffie!